VODIČ ZA KUPOVINU PRESE ZA HERBARIJUM

Odabir prave dimenzije prese za herbarijum ključan je korak ka postizanju savršenih rezultata i on pre svega zavisi od namene korišćenja. Herbarijum Studio ima dostupne tri različite dimenzije prese – Mini presa, Mala presa i Velika presa, svaka sa svojim karakteristikama i posebnim namenama. Ovaj kratak vodič će vam olakšati izbor i predstaviti mogućnosti svake dimenzije.

Presa za herbarijum Mini je mala, ali moćna. Mini presa je savršena za one koji žele presovati cvetiće i listiće sa lakoćom. Njena prenosivost omogućava vam da je nosite svuda sa sobom, u torbi ili rancu. Ovo je posebno važna karakteristika jer tokom izleta u prirodi, sveže ubrani cvetići se mogu istog trenutka stavljati direktno u presu i time izbeći da se biljke sparuše ili izgube svoju formu i oblik. Presa za Herbarijum Mini namenjena je onima koji žele da stvaraju mala umetnička dela, kao što su herbarijum slike, čestitke, nakit od presovanog bilja sa epoksidnom smolom, sveće, ali i sve ostale predmete sa presovanim biljem.

Presa za herbarijum Velika namenjena je pravljenju profesionalnih herbarijuma i presovanju celih biljaka, sa svim biljnim delovima (sem plodova). Ova presa posebno je korisna za studente prirodnih nauka, poput biologije, šumarstva, prirodno-matematičkih i poljoprivrednih fakulteta, predstavljajući savršen alat za izradu herbarijuma u okviru njihovih studijskih obaveza. U velikoj presi mogu se presovati i zeljaste i drvenaste biljke. Pored toga, obuhvata sve namene koje imaju i Mini i Mala presa za herbarijum, čineći je svestranim alatom za ljubitelje presovanih biljaka.

Presa za herbarijum Mala je savršen izbor za presovanje biljaka srednjih i malih dimenzija, uključujući cvetiće i listove. Ova presa zadovoljava potrebe onih koji žele da naprave herbarijum za školu ili ličnu kolekciju. Ova dimenzija prese odgovara presovanju nadzemnih delova zeljastih biljaka srednjih dimenzija, dok u slučaju presovanja kompletnih zeljastih biljaka (sa korenom) odgovara manjim biljkama, poput bele rade, jagorčevine, ljubičice i sličnih. Maksimalna visina biljke (od korena/početka stabla do vrha biljke) je ograničena na 18 cm. Presa za Herbarijum Mala nije u potpunosti adekvatna za presovanje drvenastih biljaka, osim za manje grane sa listovima. Pored toga, kao i kod najmanje prese, namenjena je stvaraocima umetnosti sa presovanim biljem.

UPOREDI

Pogledajte kratko poređenje karakteristika za svaku od dimenzija i odaberite presu koja će zadovoljiti vaše potrebe. Uporedite dimenzije, mogućnosti presovanja i namene.

Presa Mini

Herbarijum Studio
rsd 1400 Cena
 • Dimenzije 10 cm x 10 cm
 • Presovanje cvetića i listića
 • Izrada raznih predmeta od presovanog bilja, manjih dimenzija

Presa Mala

Herbarijum Studio
rsd 3500 Cena
 • Dimenzije 15 cm x 20 cm​
 • Presovanje cvetića, listića i malih biljaka
 • Izrada predmeta od presovanog bilja​, izrada školskih herbarijuma

Presa Velika

Herbarijum Studio
rsd 5000 Cena
 • Dimenzije 20 cm x 32 cm​
 • Presovanje cvetića i listića i većih biljaka
 • Izrada predmeta od presovanog bilja,
  izrada školskih i studentskih herbarijuma