KAKO SE PRAVI HERBARIJUM

Pravljenje herbarijuma predstavlja kreativan i edukativan način da se sačuva lepota biljaka, ali i da se nauče korisne informacije o biljnom svetu. Ako ste se našli u situaciji da je neophodno da napravite herbarijum ili jednostavno imate želju da napravite herbarijum, u ovom tekstu ćete saznate kako se pravi herbarijum.

Sakupljanje i branje biljaka za herbarijum

Za sakupljanje biljaka, važno je obići što je moguće više različitih staništa (dolina, livada, šuma, parkova, gradskih ulica, priobalja itd.) i prikupiti što više raznovrsnih biljaka. Biljke se beru od ranog proleća do kasne jeseni, dok se tokom zime mogu sakupljati mahovine i zimzelene biljke. 

Sam postupak sakupljanja biljaka ima veoma važan udeo. Pre svega, bitno je znati da se biljke sakupljaju po toplom i sunčanom danu. Potrebno je izbegavati branje ako je prethodnih dana palo puno kiše, kao i u sumrak ili po mraku. Od stvari koje je potrebno poneti sa sobom u berbu, tu su: veća kesa za sakupljanje biljaka, lopatica, nož ili makaze, papir i olovku i novine po potrebi. Posetite obližnji park, kej, šumu, livadu i počnite da razgledate biljni svet. Izbor biljaka koje ćete brati zavisi od toga da li ste uslovljeni da u herbarijumu imate određene vrste (kod nekih nastavnika i profesora postoje takvi zahtevi). U slučaju da imate spisak biljaka koje je potrebno sakupiti, proces sakupljanja je nešto komplikovaniji. Uglavnom se ne može ostvariti u jednom danu, jer ne znate gde koje biljke možete naći.

kako se pravi herbarijum
Izbor biljaka za branje

Ako biljke ne sakupljate po spisku, najpre počnite sa skupljanjem biljaka koje su vam poznate. Uglavnom, (kolko god vam se čini drugačije) poznajete mnogo više biljaka nego što ste mislili. Sakupljajte bar po dva primerka od svake vrste, za slučaj da ne uspe presovanje, a i to će olakšati posao određivanja biljaka. Od retkih biljaka uzeti samo jedan primerak kako bi se zaštitila priroda i sprečilo iščezavanje vrsta sa njihovog prirodnog staništa. Spisak zaštićenih vrsta možete pronaći ovde. Ako vam je potrebno da sakupite veliki broj biljaka, a ne znate kako se zovu, možete koristiti namensku aplikaciju na telefonu poput PlantNet.Aplikacija će vam pomoći da prepoznate biljku na osnovu slike. Najpametnije bi bilo da svaku biljku koju ste ubrali slikate telefonom, da biste znali kako je izgledala pre presovanja.

Kako se beru biljke

Biljke se beru pažljivo, pazeći da se ne oštete i potrebno je birati reprezentativne primerke biljaka srednjih veličina. Izbegavati ekstremno velike i bujno razvijene biljke, kao i veoma male i zakržljale primerke. Naša preporuka je da izbegavate branje biljke sa korenom, osim ako time niste uslovljeni, radi očuvanja prirode. U slučaju branja sa korenom – kod biljaka koje imaju snažan korenov sistem potrebno je makazama, nožem ili lopaticom se iskopati koren, dok je biljaka koje imaju slab koren, dovoljno samo izvući biljku. Kod biljaka koje imaju krtolasto ili lukovičasto stablo ili koren, treba po vađenju iz zemlje preseći taj deo na pola, kako bi se lakše ispresovale. 

Nakon branja, potrebno je da što pre odete kući sa sakupljenim biljkama da se listovi ne bi deformisali i sparušili tokom vremena, posebno ako je topao dan. Ako niste u mogućnosti da odmah odete, bilo bi dobro da pre nego što krenete od kuće ponesete sa sobom (ili kupite usput) obične novine. Biljke odmah poređate između listova, vodeći računa da pažljivo raširite lišće i ostale biljne delove, kako se ne bi savili. Na ovaj način biljke će ostati u svom prvobitnom obliku i novine će izvući dosta vlage. To će biti dovoljno dok stignete do kuće.

Presovanje biljaka za herbarijum

Čim dođete kući počnite proces slaganja biljaka i presovanja. Za presovanje biljaka možete nabaviti Presu za herbarijum (pogledajte ovde), ali biljke možete presovati i na tradicionalan način, o čemu ćemo govoriti u nastavku teksta. Takođe, biljke se mogu presovati pomoću pegle, u mikrotalasnoj ili običnoj rerni, ali se vrlo lako na ovaj način mogu zapaliti, promeniti boju, pocrneti, postati jako lomljive i slično. Ovo jesu najbrži načini presovanja, ali su veoma nepredvidivi, pa ih mi ne preporučujemo i nećemo govoriti o njima.

Za tradicionalno presovanje vam je potrebno dosta novinske hartije (dnevne novine), ubrusa ili bilo kog upijajućeg papira. Jedino što je važno je to da papir nije masan i sjajan.
Nakon toga, na ravnu površinu, kao što su sto ili pod (ukoliko nema vlage), staviti nekoliko listova novina. Staviti onoliko biljaka na papir koliko može da stane, a da se ne preklapaju listovi, stabla ili cvetovi. Ako treba, dodatno ispravite listove ili cvetove koji su se savili. Zatim prekrjte biljke sa najmanje 2 lista papira pa staviti sledeću turu biljaka. Ovaj postupak je potrebno ponavljati dok se ne postave sve biljke. Na kraju staviti više listova papira i preko toga ravnomerno rapoređene teške knjige ili neki drugi teret. Teret ne sme da bude pretežak jer vazduh neće moći da dođe do biljaka, a ni prelak, jer u tom slučaju biljke će se saviti sušenjem. 

Sušenje biljaka

U narednom periodu veoma je važno da se naslagane biljke sa teretom nalaze u prozračnoj prostoriji, bez vlage.
Novine je u prvih nedelju dana presovanja potrebno menjati svakog dana, a nakon toga svakog drugog, trećeg, sve dok biljke ne budu potpuno suve. Brzina sušenja biljaka zavisi od biljne vrste i traje od 7 dana (kod biljaka sa malim procentom vode u sebi) do 20 dana (kod biljaka sa puno vode). Ako ne budete redovno menjali novine, biljke će pocrneti i ubuđati se. Nemojte brinuti ako se desi da neki cvetovi promene boju, kod nekih biljaka to nije moguće izbeći. Biljke se lepe na papir tek kada su potpuno suve. To ćete znati kad pipnete biljku i primetite da se ona stanjila od presovanja, a na dodir je krta (budite pažljivi pri probi da se ne bi slomila) i biljka ne može da se savije.

Sušenje biljaka

U narednom periodu veoma je važno da se naslagane biljke sa teretom nalaze u prozračnoj prostoriji, bez vlage.
Novine je u prvih nedelju dana presovanja potrebno menjati svakog dana. Nakon toga svakog drugog, trećeg, sve dok biljke ne budu potpuno suve. Brzina sušenja biljaka zavisi od biljne vrste i traje od 7 dana (kod biljaka sa malim procentom vode u sebi) do 20 dana (kod biljaka sa puno vode). Ako ne budete redovno menjali novine, biljke će pocrneti i ubuđati se. Nemojte brinuti ako se desi da neki cvetovi promene boju, kod nekih biljaka to nije moguće izbeći. Biljke se lepe na papir tek kada su potpuno suve. To ćete znati kad pipnete biljku i primetite da se ona stanjila od presovanja, a na dodir je krta (budite pažljivi pri probi da se ne bi slomila) i biljka ne može da se savije.

Nakon sušenja, biljke se lepe na papir. Uglavnom se koristi obični beli papir A4 formata.  Može se koristiti i papir sa odštampanim okvirima i tabelama za upisivanje podataka o biljkama (tabele se mogu i lepiti posebno u donji desni ugao papira ili ručno nacrtati), zatim A3 format papira, natron papir i drugi. Presovane biljke postavljaju na sredinu papira i lepe malim delovima lepljive trake (selotejpa). Lepljenje se vrši preko stabla, nikako preko cveta. Bilo direktno na papir ili u tabeli, u donjem desnom uglu papira upisuju se podaci o biljkama, u zavisnosti šta se traži od vas ili šta želite da napišete. Podaci koji se najčeće upisuju su: domaći i latinski naziv, naziv familije kojoj biljka pripada, datum i mesto branja, ime nalazača i drugi.

Sve papire sa nalepljenim presovanim biljkama i podacima o njima na kraju ubacite u herbarske korice. Korice možete kupiti u knjižari, napraviti sami ili kupiti kod nas. Kako izgledaju naše korice možete pogledati ovde. I herbarijum je spreman. Gotov herbarijum čuvajte na suvom mestu, van direktnog sunčevog svetla i vlage.

kako se pravi herbarijum

Pravljenje herbarijum je nekima obaveza i doživljavaju ga tako. Drugima je lepa razonoda u kojoj uživaju, odličan način da se zabavi sa decom, druži i naprave jedinstvene uspomene u vidu spomenara sa biljkama. Nadamo se da smo u ovom tekstu uspeli da vam objasnimo kako se pravi herbarijum i želimo vam sreću u vašoj izradi. Ako imate još pitanja, slobodno nam se možete obratiti.

herbarijum
herbarijum
herbarijum