Herbarijum Studio

Herbarijum Studio

Dečije igralište u Moskvi

Dečije igralište stambenog objekta Malaya Ordynka 19 u Moskvi projektovano je u apstraktnoj formi, tako da scenografija igre zavisi isključivo od aktivnosti dečije mašte. Deca na taj način imaju priliku da sama osmisle igru, ali i da je promene kada žele. Kada su boje u pitanju, razbijen je mit da su svetle i jarke boje nužne prilikom dizajniranja ovog tipa površina, već je igralište planirano tako da ima balansiran odnos osvetljenih i zasenjenih delova, što je u skladu sa najnovijim istraživanjima iz oblasti psihologije i medicine. Sadrži samo jednu ljuljašku, vrtešku i peščanu površinu. Neformalno definisani sadržaji ovog prostora doprinose improvizaciji korišćenja od strane dece kao glavnih korisnika. Na taj način, deca mogu samostalno da stvore svoj mali svet za igru.

Prostor je planiran tako da zadovolji potrebe različitih tipova korisnika, bilo da su u pitanju mlađa ili starija deca, bučnia ili tiha, namenjeno je i zajedničkoj i samostalnoj igri.

Još jedan važan aspekt ovog igrališta je njegova dinamika i mogućnost promena, odnosno, ono sadrži elemente koje deca mogu pomerati, kao što su pesak, kamenje, biljke, kreda itd. Na taj način, svako dete može ostaviti lični trag u prostoru, ali ono što je najbitnije je da primena prirodnih materijala doprinosi bezbednoj i sigurnoj dečijoj igri.